Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2017 15:36 - Най-славната като последици битка в средновековната българска история
Автор: mirios761 Категория: История   
Прочетен: 294 Коментари: 0 Гласове:
2



  Най-славната като последици битка в средновековната българска история


Православната вяра изиграва основна роля при формирането на българската народност и нейната многовековна и богата културна традиция. Последната може да бъде проследена в огромно по своя обем книжовно богатство, съдържащо въпроси от философско-догматична, морално-духовна и богослужебна сфера. Цялата тази гама от произведения, наред със Светото Писание и още редица неписани, но утвърдени от православната практика традиции, като например прекръстването на тялото, влиза в рамките на така нареченото Свето Предание. Последното, ръководено от Дух Светий, както се изразяват вярващите православни християни, се превръща в основа на православната християнска вяра. Много от произведенията в рамките на това Предание са дело на българска ръка. Тук влизат проповедите и поученията на св. Климент Охридски, богослужебните произведения на св. Наум Български и Константин Преславски, огромното житийно богатство, създадено в България, често от неизвестни по име автори, посланията на св. Евтимий, патриарх Търновски и неговите останали творби и др.

Наред с това, българската история предлага и богатство от поучителни примери, с които се потвърждават едно или друго от поученията на православната традиция. Изключителен пример е постъпката на цар Иван Асен II (1218 – 1241 година) след знаменитата му победа над провъзгласилия се за император епирски владетел Теодор Комнин (1215 – 1230 година) на 9 март 1230 година. Категоричен победител в битката, българският владетел освободил пленените обикновени войници без да поставя условия. Тази необичайна за онова време проява на милост имала благоприятни резултати. Когато българската армия започнала настъпление срещу владенията на Теодор Комнин почти всички градове и крепости се предавали без бой под властта на цар Иван Асен II. Последствията от Клокотнишката битка били толкова големи, че случаят станал нарицателен за проявата на милост в човешката история. Милосърдието, от своя страна, пък е една от особено богоугодните добродетели в православната традиция. Самата Христова жертва на кръста е такава. В Деветте блаженства (Мат.5:3-12), един синтезиран кодекс на добродетелта за православния християнин, специално място е отделено на проявата на милост:

„Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани“. Свети апостол Иаков допълва: „Съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост. Милостта бива похвалявана на съда.“ (Йак.2:13). Поради тези причини съвременните българи и до днес имат днес повод за гордост с постъпката на цар Иван Асен II. Българският владетел се показал като човек, който притежава ценни качества като дипломатически усет, далновидност и човечност.

image

Българската държава по времето на цар Иван Асен

До времето, когато се разиграли посочените събития, втората четвърт на XIII век, наскоро възобновеното Българско царство успяло да извоюва своето утвърждаване на политическата сцена на Балканския полуостров. Българската държава трябвало да премине през военните и дипломатически успехи на владетелите Асен I, Петър – Теодор и цар Калоян в периода 1185 – 1207 година, вероятна кратка гражданска война в страната след убийството на цар Калоян (1207 година) и опити за стабилизация по времето на цар Борил (1207 – 1218 година ). В крайна сметка, управлението на цар Борил преминало в условията на външни военни поражения, междуособици сред роднините на убития Калоян, и вътрешна духовна нездравина, породена от надигането на богомилската ерес. В тази обстановка и след кратък въоръжен конфликт, довел до свалянето на цар Борил, на престола се качва по-големият син на цар Асен I – цар Иван Асен II.

Прекарал години в изгнание, новият владетел бил наясно със силата на дипломацията и умело я използвал. За това спомогнали и обстоятелствата на Балканския полуостров. Завладяването на Константинопол през 1204 година от рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, довело до основаването на Латинската империя на мястото на Византия. Техният опит да подчинят всички византийски земи и да нападнат България бил осуетен поради съкрушителното поражение, което претърпели от българския цар Калоян на 14 април 1205 година край Одрин. От този удар Латинската империя не могла напълно да се съвземе. От останалите непокорени византийски земи се издигнали две могъщи държави, съревноваващи се в правото да възобновят Византийската империя. Това били Никейската империя в Мала Азия и Епирското деспотство в Югозападните Балкани. Под ръководството на енергичния Теодор Комнин Епирската държава постигнала забележителни успехи. Тя преминала в настъпление. През 1224 година бил отвоюван от латините град Солун, а през 1227 година охридският архиепископ Димитрий Хоматиан коронясал Теодор Комнин за император. Предстоял последният ход – завладяването на Константинопол. По това време, обградена от врагове, Латинската империя разчитала на приятелски отношения единствено с България, която все още номинално поддържала уния с Папството.

Цар Иван Асен II успешно използвал в своя ползва всички обстоятелства. През 1219 година пропуск през българските земи поискал завръщащият се от неуспешен кръстоносен поход унгарски крал Андрей II (1205 – 1223 година ). Българският владетел се съгласил при условие, че се ожени за дъщерята на унгарския крал Анна (Мария, според други източници ). След папска благословия и необходимата подготовка сватбата се състояла около 1221 година. Това скрепило мира между страните и върнало на България под формата на зестра отнетите от унгарците Белградска и Браничевска област. Същевременно добрите отношения с Папството и Унгария оказали влияние и върху отношенията с Латинската империя. Цар Иван Асен съдействал за пристигането на новия латински император, Робер дьо Куртене, в Констатнинопол и установил с него мирни отношения.

image
 

Златен печат на цар Иван Асен II. Намира се в РИМ Велико Търново.

Междувременно обаче добрият тон на цар Иван Асен с унгарци и латинци силно обезпокоил император Теодор Комнин. Той се опасявал от евентуален бъдещ съюз срещу себе си. За да се подсигури и обезпечи българския неутралитет в кампаниите си против латините, вероятно между 1224 и 1227 година, епирският владетел предложил на Българския цар мирен договор, който да се скрепи с брак между неговия брат деспот Мануил и дъщерята на цар Иван Асен II – Мария. Предложението било прието. Цар Иван Асен се оказвал в центъра на два воюващи лагера. Следващата стъпка направили латините. След смъртта на император Робер дьо Куртене, престолът бил зает от малолетния му брат Бодуен II (1228 – 1261 година ). Името на българския владетел било обсъждано във връзка с евентуалното настойничество на непълнолетния владетел. Въпреки че бил избран йерусалимският крал Йоан дьо Бриен, слухът се оказал достатъчен повод и провокирал действията на Теодор Комнин.

За да си осигури пълно спокойствие за бъдещата мащабна операция срещу добре укрепения Константинопол, епирският владетел се решил на изненадваща стъпка. Той събрал голяма войска и без никакви предварителни искания нападнал изневиделица българската държава. Предполага се, че с един неочакван удар и победа в решително сражение Теодор Комнин е искал да постави цар Иван Асен под своя зависимост. По този начин епирският владетел би имал възможност да диктува новите мирни условия, а и вероятно би отнел част от българските южни предели. Така отслабена България щяла да се превърне в сигурен тил и буфер между унгарците и подкрепяните от папата латини. В тази връзка хронистът Георги Акрополит (XIII век), който най-подробно дава информация за събитието, пише:

„Той (Теодор Комнин, бел. авт. )смятал, че българите ще се уплашат и не ще издържат изобщо дори първото нападение на войската му.“

Решителното сражение между цар Иван Асен II и Теодор Комнин се състояло на 9 март 1230 година край Клокотница. Българите били по-малко на брой, макар че ги подкрепял кумански отряд. Трите извора, които описват сражението (хронистът Георги Акрополит, Търновски надпис на цар Иван Асен II и св. Патриах Евтимий (Житие на св. Петка Параскева) не дават никакви по-конкретни сведения за сблъсъка, освен че епирците били напълно разгромени. В плен попаднал и самият Теодор Комнин с цялото си семейство, много велможи и голяма част от войската си.

image
 

Колоната на Иван Асен II, отбелязваща победата над император Теодор Комнин

Интересни са сведенията, които описват действията на българският владетел преди сражението на хрониста Георги Акрополит (по-късните хронисти, които описват събитието, Теодор Скутариот и Ефрем, използват от неговата Хроника без особени изменения). Георги Акрополит разказва, че българският цар въодушевил войската си, набучвайки на копие мирния клетвен договор, който епирският владетел вероломно нарушил. В частност за битката авторът пише, че: „Теодор бил решително победен от българите и скитите (куманите, бел авт.). Бил пленен от враговете той и мнозина от роднините му, от висшите длъжностни лица и знатните и всичките им вещи станали плячка на българите.“

Победата станала в деня, в който се чествала паметта на св. Четиридесет мъченици. Благодарният български владетел издигнал храм в тяхна чест, в който поставил възпоменателен надпис по случай изписването на храма и победата над епирците. В него относно сражението се казвало съвсем кратко: „издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта, на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия и разбих гръцката войска, а самият цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри“

Св. Патриарх Евтимий не споменава нищо за самото сражение, а само за последиците от него и за обширните територии от Тракия до Тесалия и Албания, които цар Иван Асен покорил след победата си.

Единствен Георги Акрополит споменава важната подробност за отношението на българския владетел към пленените епирски войници. Той дава сведения, че : „Иван Асен се отнесъл към плененото множество човеколюбиво, освободил повечето от войниците, а най-вече по-простите и сбирщината и ги отпратил по селата и по градовете им. С това той проявявал може би човеколюбие, а може би търсел да извлече и полза. Защото искал да бъде техен господар, като премахне ромейската власт. В това той успял, защото, когато потеглил срещу тях, всички му се подчинявали без кръвопролития.“ След този акт успехите на българския владетел били смайващи. Георги Акрополит продължава: „под негова власт паднал Адрианопол, скоро след това Димотика, после целият Волерон, Серес, Пелагония и Прилеп и земите около тях. Той опустошил и Велика Влахия, завладял и Албанон и плячкосвал чак до Илирик“.

Завоеванията си в Търновския надпис цар Иван Асен описва така: „цялата му земя от Одрин до Драч превзех, гръцка още арбанашка и сръбска, а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите (латините, бел. авт), но и те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство“ Към това св. патриарх Евтимий добавя: „и покори цялата Македонски област, още и Сер заедно с цялата Атонска, или по-добре да се нарече Света планина; освен това [той завладя] и славния Солун с цяла Тесалия, също и Тривалия, а също и Далмация, която се нарича още и Албанска държава, дори чак до Драч“.

Всички тези успехи цар Иван Асен постигнал в рамките на една-единствена година и след едно голямо сражение. Уместно би било да се сравни този успех с постоянните военни кампании на цар Калоян в периода 1205 – 1207 година. Българският цар безуспешно обсаждал град Одрин, потушавал бунт на византийците в Пловдив, много усилия му коствало завладяването на Димотика или пък на град Сяр и други. Всички посочени градове по времето на цар Иван Асен II приели доброволно българската власт.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mirios761
Категория: История
Прочетен: 17798
Постинги: 15
Коментари: 5
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031